Gdy z daleka goście jadą, zrób praliny z czekoladą. :)
Składniki na około 20 sztuk:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 70 dkg czekoladowych pastylek do fondue (można użyć również zwykłej mlecznej czekolady)
- klika kostek białej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
50 dkg pastylek czekoladowych zalać podgrzaną śmietaną kremówką (Uwaga! Nie doprowadzając do zagotowania). Czekolada rozpuści się pod wpływem ciepłej śmietanki. Masę ostudzić i schładzać przez dwie godziny w lodówce a następnie na 10 minut przełożyć ją do zamrażalki. Po tym czasie wyjąć masę z zamrażalki i za pomocą łyżki do lodów uformować małe kulki. Wstawić je na godzinę do lodówki. Roztopić na parze resztę pastylek czekoladowych, ostudzić i tak przygotowane praliny kolejno zanurzać w czekoladzie. Na koniec udekorować roztopioną białą czekoladą.
Smacznego! :)